Uwielbiam korzystać z roślin sezonowych, dlatego też postanowiłam upiec tartę ze śliwkami. Poza tym naoglądałam się pięknych swetrowych kocy i postanowiłam zrobić własny, powoli, powoli, ale kiedyś go skończę. Korzystam również z ostatniego słońca, więc sporo spaceruję, postanowiłam sobie zebrać suchy bukiet do wazonu, w dalszej części notki wrzuciłam trochę zdjęć.
Ciasto zrobiłam w blenderze, proporcje:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- łyżeczka soli
- z 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżyki wody
Z wodą trzeba uważać, przepisy podają 40ml, ale to często jest za dużo, lepiej dodawać ją po łyżce i kontrolować konsystencję ciasta. Tradycyjnie na godzinę do lodówki, potem wyłożyłam nim blaszkę, znowu do lodówki. Piekarnik nastawiłam na na 180C, do formy włożyłam twaróg sernikowy zmieszany z dwoma budyniami wnailiowymi i cukrem, następnie na górze położylam śliwki. Ciasto przykryłam folia aluminiową, żeby brzegi się nie spaliły, piekłam 45 min. Blaszka nie powinna stać na ruszcie, bo śliwki się zagotują i będą kapać na dno piekarnika.
Z resztek ciasta wycięłam liście, niestety nie miałam do tego sprzętu, tylko dziabałam nożem, wyszło raczej w stronę laurki dziecka z podstawówki, które ma pełno dobrych intencji, lecz niestety zero pojęcia o estetyce. po upieczeniu posypałam prażonymi migdałami, nie zapiekam ich nigdy, bo się boję, że się spalą, one są dość wrażliwe.
Na spacerze pozbierałam suchych trwa i jesiennych kwiatów do wazonu.
Wow no wygląda obłędnie! :-)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia ! Księżyc mnie zachwyca.
OdpowiedzUsuńna zywo byl cudowny
Usuńpiękny księżyc :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :) Tarta widzę pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńTa tarta wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńbyła :p
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńi soczyście ;)
Usuńdaj kawał tarty!
OdpowiedzUsuńto wpadaj szybko
Usuńostatnio ciągle mam ochotę na słodycze, więc chętnie bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńładne zdjęcia :)
ja chwilowo przystopowalam, ale za to rzucilam sie na owoce
Usuńpiekne zdjecia:)
OdpowiedzUsuńdzięki
Usuńciasto ze sliwkami to bym zjadła:):)
OdpowiedzUsuńtrzeba, póki są sezonowe
UsuńNarobiłaś mi wielkiej ochoty na ciasto ze śliwkami!
OdpowiedzUsuńto musisz szybko robic, bo juz spadl pierwsze snieg i zaraz nie bedzie, krajowych juz prawie nie ma
UsuńTarta śliwkowa dla takiego łasucha jak ja idealna :)
OdpowiedzUsuńdla mnie tez
UsuńTarta śliwkowa dla takiego łasucha jak ja idealna :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności !;)
OdpowiedzUsuńoj tak
Usuń